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2340 SUBJECT: Retrospective Value Opinions
2341 APPLICATION: Real Property, Personal Property

2342 THE ISSUE:

Two dates are essential to an appraisal report. Standards Rules 2-2(a)(vi) and (b)(vi), and 8-2(a)(vi) and  require that each appraisal report specify the effective date of the appraisal and the date of the report. The date of the report indicates the perspective from which the appraiser is examining the market. The effective date of the appraisal establishes the context for the value opinion. Three categories of effective dates - retrospective, current, or prospective - may be used, according to the intended use of the appraisal assignment.

When a retrospective effective date is used, how can the appraisal be prepared and presented in a manner that is not misleading? 

THE STATEMENT:

Retrospective appraisals (effective date of the appraisal prior to the date of the report) may be required for property tax matters, estate or inheritance tax matters, condemnation proceedings, suits to recover damages, and  similar situations.

Current appraisals occur when the effective date of the appraisal is contemporaneous with the date of the report.

Since most appraisals require current value opinions, the importance of specifying both the date of the report and the effective date of the analysis is sometimes lost.

Prospective appraisals (effective date of the appraisal subsequent to the date of the report) may be required for  valuations of property interests related to proposed developments, as the basis for value at the end of a cash flow projection, and for other reasons. (See SMT-4 on Prospective Value Opinions.)

The use of clear and concise language and appropriate terminology in appraisal reports helps to eliminate misleading reports. To avoid confusion, the appraiser must clearly establish the date to which the value opinion applies. In retrospective value opinions, use of a modifier for the term “market value” and past verb tenses increases clarity (e.g., “. . . the retrospective market value was . . .” instead of “. . . the market value is . . .”).

A retrospective appraisal is complicated by the fact that the appraiser already knows what occurred in the market after the effective date of the appraisal. Data subsequent to the effective date may be considered in developing a retrospective value as a confirmation of trends that would reasonably be considered by a buyer or seller as of that date. The appraiser should determine a logical cut-off because at some point distant from the effective date, the subsequent data will not reflect the relevant market. This is a difficult determination to make.

Studying the market conditions as of the date of the appraisal assists the appraiser in judging where he or she should make this cut-off. In the absence of evidence in the market that data subsequent to the effective date were consistent with and confirmed market expectations as of the effective date, the effective date should be used as the cut-off date for data considered by the appraiser. 

Use of direct excerpts from then-current appraisal reports prepared at the time of the retrospective effective date helps the appraiser and the reader understand market conditions as of the retrospective effective date.

CONCLUSIONS:

• A retrospective appraisal is complicated by the fact that the appraiser already knows what occurred in the market after the effective date of the appraisal.

• Data subsequent to the effective date may be considered in developing a retrospective value as a confirmation of trends.

• The appraiser should determine a logical cut-off.

• Use of direct excerpts from then-current appraisal reports prepared at the time of the retrospective effective date helps the appraiser and the reader understand market conditions as of the retrospective effective date.

• In the absence of evidence in the market that data subsequent to the effective date were consistent with and confirmed market expectations as of the effective date, the effective date should be used as the cut-off date.

APPRAISAL DEVELOPMENT – APPRAISAL DATES

144. POST-VALUE DATE INFORMATION IN RETROSPECTIVE APPRAISALS

Question: The real property that I am appraising is in a market that was impacted by the major regional employer’s closing of its facility three years ago. My client needs an opinion of value as of a date that preceded any knowledge of the facility being closed. Is it appropriate to include the fact that the facility closed in my retrospective appraisal?

Response: A thorough review of STATEMENT ON APPRAISAL STANDARDS NO. 3 (SMT-3), 

Retrospective Value Opinions is necessary to properly deal with the problem the appraiser faces in this question. The most relevant information in SMT-3 states:

A retrospective appraisal is complicated by the fact that the appraiser already knows what occurred in the market after the effective date of the appraisal. Data subsequent to the effective date may be considered in developing a retrospective value as a confirmation of trends that would reasonably be considered by a buyer or seller as of that date. The appraiser should determine a logical cut-off because at some point distant from the effective date, the subsequent data will not reflect the relevant market. This is a difficult determination to make. Studying the market conditions as of the date of the appraisal assists the appraiser in judging where he or she should make this cut-off. In the absence of evidence in the market that data subsequent to the effective date were consistent with and confirmed market expectations as of the effective date, the effective date should be used as the cut-off date for data considered by the appraiser.

The appraiser cannot include in the analyses the fact that an event subsequent to the date of value in a retrospective appraisal changed the market conditions that existed as of the date of value. Using such information is not consistent with the intended use of the appraisal because buyers  and sellers had no knowledge or expectation of that subsequent event as of the date of value. 

However, an appraiser may disclose facts in an appraisal report about events that occurred subsequent to the date of value in an appraisal. Such a disclosure is particularly appropriate when the appraiser has reason to believe the intended users of the report could be misled by not knowing those facts in the current time frame, when the appraisal is being used.

147. RETROSPECTIVE APPRAISAL ASSIGNMENTS

Question: I was recently asked to complete a retrospective market value appraisal for which the effective date of the appraisal is two years prior to the date of the report. In researching this assignment I discovered several comparable sales that were listed and placed under contract prior to the effective date of the appraisal, but actually sold well after the effective date. Would it be appropriate to use only these sales in my sales comparison approach to value?

Response: In a retrospective appraisal the analysis should reflect the market conditions that existed on the effective date of the appraisal. Only using comparable sales information that was not available to the market place, or did not exist as of the effective date of the appraisal could be misleading because it would not reflect information available to the marketplace during that time period. 

Retrospective appraisals and the use of data from the time period after the effective date are addressed in STATEMENT ON APPRAISAL STANDARDS NO. 3 (SMT-3), Retrospective Value Opinions. SMT-3 states, in part:

A retrospective appraisal is complicated by the fact that the appraiser already knows what occurred in the market after the effective date of the appraisal. Data subsequent to the effective date may be considered in developing a retrospective value as a confirmation of trends that would reasonably be considered by a buyer or seller as of that date. The appraiser should determine a logical cut-off because at some point distant from the effective date, the subsequent data will not reflect the relevant market. This is a difficult determination to make. Studying the market conditions as of the date of the appraisal assists the appraiser in judging where he or she should make this cut-off. In the absence of evidence in the market that data subsequent to the effective date were consistent with and confirmed market expectations as of the effective date, the effective date should be used as the cut-off date for data considered by the appraiser.

While the effective date is not an absolute cut-off point for market data, the appraiser must use particular caution in applying it in these assignments.

Refer to SMT-3 for additional information.

